Румъния изглежда отстъпва в прокарването на реформи в съдебната система, предупреди Европейската комисия, която подчерта опасенията, че балканската държава може да се превърне в потенциално домино след Унгария и Полша, информира "Ройтерс".

Топ шпионин иска да вади Румъния от ЕС

Топ шпионин иска да вади Румъния от ЕС

Партията използва националистическа лексика

Европейският съюз, Държавният департамент и румънски магистрати остро разкритикуваха планове на управляващата Социалдемократическа партия в Румъния за прокарване на законодателство, което потенциално декриминализира някои обвинения в корупция по високите етажи на властта. Предложенията за законодателни промени предизвикаха и големи улични протести.

Това е притеснително развитие, подчерта заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

"Ние видяхме съществен напредък в миналото, но сега нещата се връщат назад по такъв начин, че ще навреди на мястото, което Румъния изгради като страна членка на ЕС през последните години", каза Тимерманс пред Европейския парламент по време на дебат за балканската държава.

"Призовавам румънските власти да проведат пълно и безпристрастно разследване на този въпрос", изтъкна той.

Снимка 381621

Източник: ЕПА

Реформирането на съдебните закони и наказателния съд са свързани и трябва да се избегне негативно влияние върху независимостта на съдебната система, както и да се запази ефективността в борбата с корупцията, подчерта Тимерманс.

Румънският премиер Виорика Дънчила отхвърли критиката.

Не блокирайте достъпа на Румъния до неща, които са разрешени в други страни членки на ЕС и не се позволяват в Румъния, подчерта тя пред европарламента.

Искаме да бъдем партньор, но искаме да бъдем равноправен партньор. Никой не може да отклони Румъния от европейския път, увери Дънчила.

Снимка 381619

Източник: ЕПА

Дясноцентристката Европейска народна партия, най-голямата в Европейския парламент, се присъедини към критиката на Брюксел.

"Румънците се бориха срещу комунизма за своята свобода. Те събориха тиранията и изградиха демокрация. Такива смели и велики усилия не трябва да бъдат подкопавани", призова Естебан Понс, заместник-председател на партията.

ЕС предприе наказателни мерки срещу Унгария и Полша за нарушаване на върховенството на закона, които могат да доведат до отнемане правото им на глас в Съвета на ЕС или налагане на санкции.