Страните членки на ЕС приеха предложение на Европейската комисия да инвестира 217 милиона евро в 15 ключови проекта за трансевропейска енергийна инфраструктура, съобщават от Комисията.

По-голямата част от парите, 179,3 милиона евро, ще отидат за интерконекторна газова връзка България-Румъния-Унгария-Австрия, отбелязват румънски медии. Това е важно развитие за газовия пазар на ЕС, тъй като ще позволи пренос на газ от Каспийския регион и други потенциални източници, включително доставки на втечнен природен газ, който ще достига до Централна Европа, подчертават от Комисията.

В газовия сектор средствата ще помогнат за проучвания относно модернизирането на българската газопреносна мрежа, които ще подобрят възможностите за пренос на газ в района. Ползи също ще има за Гърция, Румъния, Македония и Турция.

От 15-те предложения 9 са в газовия сектор (помощ от 207 милиона евро), а останалите шест са свързани с електроснабдяване (10 милиона евро).

Отделно 13 проекта са свързани с изследвания, оценка на влиянието върху околната среда (29 милиона евро) и два проекта, свързани със строителни дейности (188 милиона евро).