ЕК е разрешила на България да финансира със средства от националния бюджет плащания по програма САПАРД, предаде БНР.

Около 17 ч. днес е получено писмо от ЕК, с което се освобождават плащанията за България в размер на 400 млн. евро.

Досега, комисията препоръчваше да не се извършват плащания и със собствени средства.

Сега, изискването е средствата да отиват при конкретни бенефициенти, които ще бъдат внимателно проверявани.

В писмото още се казва, че по-късно ще бъде обмислено възобновяването на европейските средства.

Късно снощи беше постигнато споразумение между Министерство на земеделието и храните и организациите на земеделските производителите.

Към него с подписите си се присъединиха Христо Друмев, председател на Националната развъдна асоциация на млеко- и месо производителите, Андриан Цаконски, председател на Националната асоциация млекопроизводителите в Република България, Бойко Синапов, председател на Кооперация „Родопски звън"

По-рано споразумението бе подписано и от Димитър Зоров, председател на Националния млечен борд.

Да се приеме акт на Министерския съвет за осигуряване на необходимия финансов ресурс от 60 милиона лева за изплащане на целогодишна субсидия за мляко отговарящо на европейските хигиенно-санитарни критерии /ферми първа категория/ както следва: 20 ст. на литър за краве и козе мляко, 25 ст. на литър за овче и биволско мляко, както и започване на незабавното изплащане на субсидиите за месеците март, април, май и юни 2008 година.

Това е част от споразумението, подписано от министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, което е публикувано на сайта на министерството на на земеделието и храните.