Повече от 100 екоактивисти, облечени в бели костюми, нахлуха на летище Схипхол в Амстердам. Те спряха няколко самолета да излетят, като седнаха пред колелата им, информира Ройтерс.

Протестът беше част от ден на демонстрации в и около летището, организирани от екологичните групи Greenpeace и Extinction Rebellion, протестиращи срещу емисиите на парникови газове и други замърсявания, причинени от летището и авиационната индустрия.

Искаме по-малко полети, повече влакове и забрана на ненужните полети на къси разстояния и частни самолети, заяви лидерът на кампанията на Грийнпийс Холандия Деуи Злок.

Според екологичната организация Схипхол е най-големият източник на емисии на въглероден диоксид в Холандия, отделяйки 12 милиарда килограма годишно.

В отговор на протеста Схипхол обяви, че има за цел да стане летище без емисии до 2030 г. и подкрепя целите за авиационната индустрия да достигне нетни нулеви емисии до 2050 г.

Военната полиция, отговаряща за сигурността на летището, съобщи, че е задържала няколко лица, които са били на територията на летището, без да им бъде позволено.

Холандското правителство обяви планове през юни за ограничаване на годишните пътници на летището до 440 000, около 11% под нивата от 2019 г., позовавайки се на опасенията за замърсяването на въздуха и климата.