Дори ако ДАЕШ (“Ислямска държава”) един ден бъде победена на окупираната от нея територия, светът може да се изправи пред по-голяма заплаха от десетки хиляди закалени в битка джихадисти, алармират експерти, цитирани от „Франс прес”.

Американските разузнавателни служби са изчислили, че около 30 хиляди души са се присъединили към групировката от около 100 държави, което е допълнение към големия брой терористи, които се бият на страната на по-стари екстремистки организации десетилетия наред.

В Афганистан само в периода 1996-2001 година между 10 и 20 хиляди терористи са обучени, много под ръководството на Осама бин Ладен. След падането на режима на талибаните, много от тези терористи се разпръсват по света с „инжектираната” в тях радикална идеология и джихадизъм.

Официални представители предупреждават, че джихадистите ветерани представляват голяма и дългосрочна заплаха за западните държави, които не са подготвени за такъв тип война.

Високопоставен представител на френското контраразузнаване обяви, че около 250 джихадисти са се завърнали във Франция, което е много сложен проблем.

По думите му мнозинството ще бъдат съдени и вкарани в затвора, а останалите ще бъдат наблюдавани, но според него трудно ще се открият доказателства срещу завърналите си, което означава, че ще получат присъди от 5 до 7 години затвор.

Това означава, че до 4-5 години първите ще започнат да излизат на свобода. Проблемът ще се върне, добави представителят.

Според него трябва да се мисли за рехабилитация, тъй като някои ще се върнат сериозно травматизирани.

Експертът по радикализация от Университета в Тулуза Матию Гудер смята, че най-радикалните ще оцелеят.

Ние дори ще се изправим пред нещо по-лошо от ДАЕШ. Не забравяйте: смятахме, че сме елиминирали „Ал Кайда” с убийството на Бин Ладен, разпадането на „Ал Кайда” доведе до нещо по-лошо, предупреди той.

Ние, по думите му, рискуваме да бъдем с една крачка назад във войната заради мудните институции на ЕС и западните страни.

Джихадистите знаят перфектно как да се адаптират при нови условия. Те ще създадат нови структури и форми за действие, за да се адаптират в средата, изтъкна експертът.

Експертите са на мнение, че трябва да се следят и по-стари джихадисти от войните в Босна, Афганистан и Ирак, които могат да се върнат към насилие всеки момент.