Експлозия е разтърсила град Диарбекир в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция. Очевидци свидетелстват за голям облак сив дим, издигащ се над околните сгради, съобщава "Ройтерс".

RT уточнява, че взривът е станал в ремонтен цех на полицейска сграда. 

Най-малко четирима души са били ранени при взрива, като към мястото са изпратени линейки, уточниха източници от службите за сигурност. Причината за експлозията, която става дни преди референдума за разширяването на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, засега не е ясна.

Според RT, които цитират турският вътршене министър, изглежда взривът е резултат от механични работи, извършвани в полицейската работилница близо до централата на полицейското управление. 

Снимки от мястото показват аварийните екипи да газят по огромно количество отломки в търсене на хора.

Кадри от камери за видеонаблюдение показват момента на експлозията.

Полицията също така е предупредила хората, които се намират в близост до взрива, да държат прозорците и вратите затворени заради потенциално изтичане на газ.

Експлозията е станала в централния, предимно жилищен квартал "Баглар", където кола бомба на екстремисти от Кюрдската работническа партия (ПКК) рани десетки хора през ноември миналата година.

Диарбекир е най-големият град в югоизточната част на Турция, където ПКК води въоръжен бунт срещу турската държава в продължение на повече от три десетилетия, като основната цел е обявяването на кюрдска автономия.