Бившият шеф на ЦРУ Джон Бренън нападна президента на САЩ Доналд Тръмп, че е обезглавил разузнавателните служби.

Бренън предупреди, че американският лидер е обезглавил разузнавателната общност с поставянето на неопитни и пристрастни хора начело на разузнавателните агенции на страната.

Бренън, който заема различни постове в службите по време на шестима президенти, говори пред MSNBC. Той обясни защо рокадите представляват криза в националната сигурност.

"Не бях съгласен с много от решенията на президентите по време на шестте администрации, но никога не съм имал усещането, че те не искат разузнавателната общност да си върши работата", обясни той.

Джон Бренън намекна, че републиканските съюзници на Тръмп са по-заинтересовани да защитават президента политически, отколкото да бранят националната сигурност.

Свидетели сме на аномалия, отклонение от това, което виждахме в миналото, за важността, независимостта на разузнавателната общност. Двама безпристрастни служители на националните служби са премахнати от върха на разузнавателната общност. Джо Магуайър и Андрю Холман, висш служител на ЦРУ, който беше заместник на Магуайър. Това фактически е обезглавяване на разузнавателната общност, предупреди Бренън.

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренъл ще бъде новият директор на Националното разузнаване на страната.

Според Бренън Гренъл няма опит и доверието на разузнавателните служби.

Професионалистите от разузнаването могат да гледат на това само като на още един пример, че не им се позволява да си вършат работата, поясни бившият топ разузнавач.