Трима мъже, обвинени за кървавия атентат на остров Бали през 2002 г., ще бъдат екзекутирани в началото на ноември.

Това съобщи говорител на правителството в Индонезия, цитиран от Би Би Си.

Имам Самудра, Амрози и Муклаш, известен също като Али Гуфрон бяха осъдени на смърт заради бомбения атентат на остров Бали през 2002 г., когато загинаха 202 души.

В момента тримата са в затвора Нусакамбанган, който е със засилени мерки за сигурност. Там ще бъде извършена и екзекуцията.

Отговорността за атентата пое групировката „Джемаа исламиа".

Припомняме, 202 души, предимно чуждестранни туристи, бяха убити при мощна експлозия в нощен клуб и бар-ресторант на индонезийския остров Бали.

Около 130 бяха ранените след взрива, 88 от загиналите са австралийци.

Тогава стотици туристи не посмяха да се приберат по хотелите и останаха да нощуват на плажа или на летището в очакване на първия полет.

Унищоженият "Сари клъб" беше едно от най-популярните заведения на острова, а взривът е избухнал в пиков час. Втора бомба беше задействана и до американското консулство, но пострадали няма.

След инцидента беше засилена сигурността около ключовите енергийни обекти в страната заради опасения от нов атентат. От САЩ тогава предупредиха, че се готвят терористични атаки срещу енергийни съоръжения по цял свят.

Двама ислямисти, осъдени за смъртоносните бомбени нападения в Бали през 2002 г., бяха освободени, а присъдите на други девет бяха съкратени.

Смъртните присъди на последните трима бяха произнесени през 2003 г.