Експлозии са се чули в Запорожие, когато системата за противовъздушна отбрана е влязла в употреба, съобщи кметът на града Анатолий Куртев в акаунта си в Telegram, съобщи Укринформ.

"...В Запорожие имаше експлозии. Нашите сили за противовъздушна отбрана се справиха успешно. Дълбок поклон пред нашите войници за защита!" - пише Куртев.

Той също така призова жителите да бъдат внимателни, тъй като по улиците на един от кварталите на града има отломки.

По-рано беларуската опозиционна медия Nexta съобщи за въздушна тревога в почти цялата страна.

След освобождаването на Херсон се възстановява подаването на вода за Николаев

След освобождаването на Херсон се възстановява подаването на вода за Николаев

Водопроводът към града е бил умишлено разрушен

Оперативното командване на украинската армия "Юг" съобщи във всекидневния си бюлетин, че неговите части търсят руски войници и техника на освободената територия на Херсонска област, които са останали там, прикрити като цивилни. Повече подробности не се дават.

Различни украински източници вече публикуваха снимки на предполагаемо маскирани руски войници на десния бряг на река Днепър и поне едно видео, на което се твърди, че двама такива войници са взети в плен, но все още няма достоверно потвърждение.

Украинските акаунти в социалните мрежи са пълни със снимки и видеа на празнуващи по цяла Украйна граждани - отзвук от вчерашното влизане в Херсон.

В града обаче липсват храна, вода и лекарства.

Хуманитарната помощ вече започва да се доставя в града, заяви в събота съветникът на кмета на Херсон Роман Головня.

Русия обяви нова столица на "своята" Херсонска област

Русия обяви нова столица на "своята" Херсонска област

Окупационните власти избраха Геническ

"Укринформ" цитира думите му, че в града са пристигнали два камиона с хуманитарна помощ, утре се очакват други, като се подготвя пратка от съседния Николаев. Освен недостиг на вода, няма и хляб, тъй като градът е изключен от електрическата мрежа. Медицински консумативи също няма.

В Херсон и областта отново действа украинска военна администрация. Украинската национална полиция действа в града и региона, съобщи ръководителят на Херсонската областна прокуратура Ярослав Янушевич.

Националната полиция и СБУ предприемат мерки за разминиране на района.

Междувременно членовете на окупационната руска администрация се евакуират от района на Каховка, пише нейният ръководител Павел Филипчук, цитиран от руската редакция на BBC. "Като орган на властта се преместваме на по-безопасна територия, откъдето ще управляваме района", каза той.

Руснаците са унищожили енергийната система на Херсон

Руснаците са унищожили енергийната система на Херсон

За 30 дни ще се възстанови мрежата