Администрацията на президента на САЩ Барак Обама дава повече власт на Обединеното командване за специални операции да планира, преследва и атакува терористични клетки по света.

Това съобщава вестник "Вашингтон поуст", позовавайки се на официални представители.

Именно същата организация помогна за убийството на Осама бин Ладен през 2011 година при операция на морските тюлени в Пакистан.

Действията на Белия дом са във връзка с растящата терористична заплаха от групировката ДАЕШ ("Ислямска държава"), изтласквана от Ирак и Сирия.

Правомощията ще позволят на командването да провежда операции не само в Ирак, Сирия и Либия, където в миналото са провеждани тайни мисии. След като бъдат финализирани промените, командването ще се превърне от високо прецизен инструмент за нанасяне на удар - използвано от регионални военни командири, в нови водещи сили за разузнаване и действие.

Обаче не е ясно дали тази структура ще бъде запазена при управлението на Доналд Тръмп.

Новото командване със специални задачи ще може да предоставя разузнавателна информация, препоръки за нанасяне на удари и съвети на военните и службите на традиционните западни съюзници, а също така да провеждат съвместни операции, разкриват официални представители.

В други части по света, където има слаби правителства или няма командването може да действа едностранно.

Някои хора в Пентагона се надяват новите сили да работят в тандем с ЦРУ при преследването на заподозрени терористи отвъд традиционните военни зони.

Новото звено ще докладва на Пентагона чрез Командването за специални операции, според източници. Ще бъде създадена хибридна командна система, която ще може да заобикаля регионалните командири, за да се ускори вземането на решение и предприемането на действия. 

Остава да се разбере дали новата организация ще предизвика напрежение между Командването за специални операции и генералите, които ръководят американските сили в региони като Близкия изток и Европа, отбелязва изданието.