Емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, ще присъства на срещата на върха в Персийския залив във вторник за първи път от три години. Това съобщи в понеделник Ройтерс, позовавайки се на изявление от двореца на емира.

Според агенцията дворецът е потвърдил участието на емира в предстоящата среща на върха, след като ръководителят на кувейтското външно министерство беше обявил за отварянето на границите между Саудитска Арабия и Катар.

Саудитска Арабия отваря границите си с Катар

Саудитска Арабия отваря границите си с Катар

Нова коалиция в Персийския залив срещу Иран

По-рано източник на Ройтерс в американската администрация заяви, че в кулоарите на срещата на върха властите на Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет във вторник ще подпишат споразумение за нормализиране на отношенията с Катар.

През лятото на 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет обявиха прекъсването на дипломатическите отношения с Катар, обвинявайки Доха в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им дела.

Последваха икономически санкции и транспортна блокада на емирството. По-специално страните са затворили въздушното пространство за катарската авиация.

Катар нарече решението на арабските съседи необосновано. По-късно четворката изготви списък с изисквания, които Доха сметна за невъзможни и призова за преразглеждането им.

Те включват понижаване на нивото на дипломатически отношения с Иран, затваряне на телевизия "Ал Джазира", прекратяване на военното сътрудничество с Турция и премахване на турската военна база в Катар.