Европейската народна партия (ЕНП), влиятелен дясноцентристки политически алианс в Европа, е обвинявана, че предоставя политическо прикритие на самовластния Виктор Орбан в навечерието на парламентарните избори в Унгария, пише "Гардиън".

Политическият блок, който включва партиите на Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер, е обвиняван, че защитава унгарската управляваща партия ФИДЕС, въпреки че Унгария отстъпва от демократичните норми, заема враждебна позиция по въпроса за миграцията, дезинформира за Брюксел и е набеждавана, че злоупотребява с евросредства.

ФИДЕС и християндемократите в Унгария са членове на ЕНП. Девет държави от ЕС са ръководени от партии, които членуват в ЕНП, която е най-голямата партия в Европейския парламент.

Бившият унгарски еврокомисар Ласло Андор обяви, че ЕНП покрива Орбан. Той конкретно подчерта ролята на Християнсоциалния съюз от Бавария.

"Германският Християнсоциален съюз играе основна роля за прикриване на авторитарното управление на Орбан, и само го притискат в случаи, когато отива в крайности, като обсъждане необходимостта от връщане на смъртното наказание", поясни Андор.

Бившият лидер на Бавария Хорст Зеехофер покани Орбан на партийната конференция през януари, а лидерът на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер похвали аспекти от миграционната политика на унгарския премиер при визита в Будапеща.

Жозеф Дол, президентът на ЕНП, наскоро написа в "Туитър", че пожелава всичко добро на ФИДЕС и християндемократите, допълвайки, че Орбан и десните партии ще продължат да носят стабилност и просперитет на унгарските граждани.

Критици обаче твърдят, че такива пожелания притъпяват опитите на ЕС за защита на върховенството на закона в Унгария за разлика от Полша, където управляващата партия не е част от ЕНП.

Според Андор през 2010-2011 г. е имало масирано изместване към дясно в Европейския съвет и това е помогнало на Орбан да не бъде засегнат от наказателни мерки на ЕС.

Тези наблюдения не са необичайни в Брюксел. "Ако Орбан не беше в ЕНП, той щеше да получи 10 шамара по лицето", каза високопоставен представител и добави, че унгарският лидер винаги знае кога да се отдръпне.

Тази неделя унгарците гласуват на парламентарни избори. Очаква се партията на Орбан да спечели вота.