Някои риболовни кораби във водите на ЕС ще трябва да поставят видеонаблюдение, за да се следи дали спазват правилата за улов. Това предложение е прието от Европейския парламент, информира АФП.

401 депутати срещу 247 гласуваха в полза на предложението и други мерки като позиция на парламента на предстоящите преговори с държавите членки на ЕС за внасяне на промени в правилата за риболов.

Според предложението "минимален процент" рибарски лодки над 12 метра трябва да бъдат оборудвани с видеонаблюдение.

Това ще се прилага за кораби, които се счита, че има сериозен риск да нарушат правилата или са ги нарушавали най-малко два пъти.

Други кораби, които доброволно поставят камери, трябва да бъдат възнаградени с допълнителни квоти за улов или изчистване на наказателните точки.

Парламентът също предложи да се създаде централен регистър на ЕС за нарушения и налагане на санкции при нарушения на правилата в спортния риболов.

Корабите също трябва да бъдат снабдени с устройства за геолокация, за да може да бъдат проследявани автоматично.

В преговорите за актуализиране на правилата в Общата политика в областта на рибарството участват Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС.

Целта е да подобрят механизмите за превенция на незаконния улов, събиране на данни за по-ефективна система и проследяване на риболовните продукти от мрежата до чинията.

Настоящите правила са от 2010 г.