Епископът на белгийския град Брюж, Роже Вангхелюве напусна епископския пост, след като призна за акт на сексуално насилие над малко момче, съобщава БиБиСи.

Епископът е отстранен, като след признанието си е подал оставката си. Тя е приета от папа Бенедикт XVI.

Белгийската католическа църква изрази съжалението си за загубата на доверие, което скандалът с актовете на педофилия сред свещениците ще причини у белгийското общество.

Признанието на белгийския епископ е продължение на скандала, който върви по от повече от година в римокатолическата църква.

По-рано Църквата призова всички извършители на подобни провинения да си признаят, а жертвите да подадат жалби.

Припомняме, до този момент уволнени са двама епископи от Ирландия, от където всъщност тръгна секс-скандала.

В федералния съд на САЩ тръгва дело, заведено от мъж, който твърди, че е станал жертва на американския свещеник Лорънс Мърфи.
Искът е подаден от адвокатите на жертвата и е срещу настоящия църковен глава Бенедикт XVI и Ватикана.

Адвокатите настояват още Ватикана да публикува всички налични документи, които се отнасят до случаите на сексуално посегателство от страна на свещеници и да разсекрети архивите си.

Самият свещеник Мърфи е обвиняван в посегателство на поне 200 деца в периода на 20-годишнаята си служба в училището за глухи деца в Милоуки.
В края на 1974 година Мърфи бил преместен в друга е епархия, но никога не е бил преследван от закона. Той дори не е бил лишен от сан.

Вътрешно църковно разследване е започнало след като през 1995 година във Ватикана е получено писмо от жертва на престъплението, но разследването не е приключва до смъртта на свещеника през 1998 година.

Отговор и на второ писмо, което изпратил месеци по-късно, обаче от Ватикана жертвата така и не получил.