Турският президент Реджеп Ердоган коментира в петък, че външният министър на страната Мевлют Чавушоглу постави гръцкия си колега Никос Дендиас на негово място по време на съвместната им пресконференция в четвъртък, съобщава "Дейли сабах".

Двамата министри се срещнаха в Анкара, за да обсъдят деескалацията на напрежението между двете страни по отношение на техните морски територии и сондажите за газ в Източното Средиземноморие.

Конференцията, която започна като "много положителен диалог", се превърна в сбъсък на външните министри по широк кръг въпроси на първата им среща след повече от година.

Пресконференцията беше открита с помирителни бележки на Чавушоглу, в които той похвали "много положителния диалог", който току-що проведоха в турската столица.

Дендиас използва встъпителната си реч, за да осъди поредица от дългогодишни оплаквания срещу Турция - от търсенето на природен газ в оспорвани води до третирането на гръцкото православно малцинство и продължаващия спор на страните за мигрантите.

"Нашият външен министър Мевлют Чавушоглу постави гръцкия външен министър Никос Дендиас на негово място по време на пресконференцията в четвъртък", заяви Ердоган в петък, добавяйки, че "не може да се очаква, че Чавушоглу ще запази мълчание."

"Гърция все още назначава мюфтия на западнотракийските турци, сякаш е държавен служител; докато Гръцката православна патриаршия избира свои администратори чрез Светия синод", обясни Ердоган.

"В наш общ интереси е малцинствата в двете страни да живеят в мир, това ще има положително въздействие върху нашите отношения", каза Чавушоглу. Той отговори на обвиненията на гръцкия си колега във връзка с предполагаеми нарушения на суверенитета и забележки по отношение на малцинствата, като каза: "Турция не нарушава гръцкия суверенитет, това е недопустимо".

"Освен това ние признаваме гръцкото си малцинство като "гръцко православно", но Гърция не успява да признае турските мюсюлмани като турски мюсюлмани", добави Чавушоглу. Позовавайки се на турското малцинство в Западна Тракия, Чавушоглу подчерта още: "Ако те казват, че са турци, те са турци. Трябва да го приемете."

Той отбеляза, че Анкара е в състояние да защити правата както на Турция, така и на кипърските турци в Източното Средиземноморие.

Гърция и Турция, съюзници в НАТО, имат разногласия от десетилетия, включително обхвата на въздушните и морските граници в Егейско море и бъдещето на разделения остров Кипър.

Гърция и Турция за подобряване на отношения, но против провокациите

Гърция и Турция за подобряване на отношения, но против провокациите

Първа среща на гръцки министър от година