Президентът на Турция Реджеп Ердоган осъди полицейска операция в джамия в германската столица Берлин по-рано тази седмица като расистка и ислямофобска, информира ДПА.

Полицейската операция по време на сутрешните молитви "очевидно подхранва расизма и ислямофобията, която придвижва Европа още по-близо до мрака на Средновековието всеки ден и напълно пренебрегва свободата на вероизповедание", написа той в "Туитър".

В сряда 150 полицаи в германската столица нахлуха в няколко фирми и джамии във връзка с подозрения, свързани с незаконно придобиване на държавни помощи по време на пандемията от коронавирус. Иззети са 7000 евро, устройства с информация, компютри и документи.

Прокуратурата уточни, че акцията е била насочена към трима заподозрени, които са подали документи за 70 000 евро, от които 45 000 са изплатени. Някои от парите са отишли в сметката на джамията в квартал "Кройцберг".

Ердоган се закани Турция да продължи да се бори с всички форми на расизъм, ксенофобия и ислямофобия по света.

Турското външно министерство определи операцията като още един пример на пристрастно, дискриминиращо и непропорционално отношение към мюсюлманската общност, която в Германия наброява 5 милиона души. Ведомството допълва, че германските власти трябва да осъзнаят факта, че мюсюлманите са интегрална част от Германия и да престанат да ги маргинализират.