Президентът на Турция Реджеп Ердоган обвини Запада, че е пренебрегнал призивите му за обща позиция срещу екстремизма и не е споделил разузнавателна информация за заплахата, която представлява.

Западните страни ни изоставиха сами. Никога не бяха изпълнени нашите очаквания за споделяне на разузнавателна информация”, каза той в интервю за СиЕнЕн, цитирано от „Франс прес”.

Призовавахме страните за обща позиция срещу тероризма и много европейски държави изглежда не успяха да приемат значимостта на този призив за действия, добави той.

Ердоган, който е на посещение във Вашингтон във връзка с двудневната Конференция за ядрена сигурност, преди няколко дни разкритикува Белгия, че не се е възползвала от предоставената от Анкара информация за един от атентаторите в Брюксел -  Ибрахим ел Бакрауи.

Турция арестува белгиеца до границата със Сирия през юни 2015 година и го депортира в Холандия. Бакрауи обаче е успял да се върне в Брюксел, където се взриви на летище „Завентем” на 22 март 2016 г.. Брат му, Халид ел Бакрау, пък се взриви в метрото в Брюксел.

Нито холандците, нито белгийците изглежда не разбраха какво означават джихадистите”, каза още Ердоган.

Междувременно сирийският президент Башар Асад заяви в интервю за РИА „Новости”, че армията на Ердоган се бие в Сирия.

Турската армия, която не е турска, а армия на Ердоган, сега се бие в Сирия...Турският народ не е срещу Сирия, не е враждебен към Сирия. Нашите отношения ще бъдат добри, ако Ердоган не се меси”, подчерта той.