Турският президент Реджеп Тайип Ердоган засили критиките си срещу Европейския съюз. Това става в момент, когато споразумението за спиране на мигрантската вълна към блока е с абсолютно неясна съдба, съобщават световните агенции.

Турският президент използва речта си, за да изтъкне, че страната се нуждае от конституционни промени, които да дадат повече власт на президентската институция. Критиците на Ердоган сред турската опозиция го обвиняват, че иска да увеличи властта си

„Откога управлявате Турция”, попита Ердоган в реч, която бе предавана по телевизията, като същевременно обвини ЕС в "лицемерие" Той също разкритикува Европа за позицията й в борбата с тероризма, намеквайки, че някои членки на блока подпомагат въоръжени групировки.

Настоявайки Турция да смекчи законите за борба с тероризма, Европейският съюз иска от нея да прекрати борбата си срещу тероризма, подчерта още той.

Ердоган коментира също, че турците в крайна сметка ще гласуват за нова конституция и увеличаване на правомощията на президента, като той бил отворен за обсъждане на алтернативни модели на такава система.