Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща, че известна телевизионна журналистка няма да остане "ненаказана", след като беше арестувана за предполагаема обида срещу него. Това предаде "Гардиън".

Полицията задържа Седеф Кабаш в дома ѝ в 2 часа сутринта в събота, само няколко часа след като тя излъчи свои коментари и след това ги публикува в Twitter, където има 900 000 последователи.

Предполагаемата обида е била поговорка, която се превежда като: "Когато волът дойде в двореца, той не става цар. Но дворецът се превръща в обор".

Кабаш беше официално арестувана, след като се яви в съда.

"Тази обида няма да остане ненаказана. Наш дълг е да защитим уважението към моята функция, към президентството. Това няма нищо общо със свободата на изразяване", заяви Ердоган в интервю, излъчено по частния телевизионен канал NTV.

Той разкритикува предложението на опозиционната Републиканска народна партия да бъде премахнато престъплението обида на президента, което се наказва със затвор от една до четири години.

Съюзът на турските журналисти нарече ареста на Кабаш "сериозно посегателство срещу свободата на словото".

Правозащитни групи редовно обвиняват Турция, че подкопава свободата на медиите, като арестува журналисти и закрива критични платформи, особено след неуспешния преврат срещу Ердоган през юли 2016 г.

Ердоган определи социалните медии за заплаха за демокрацията

Ердоган определи социалните медии за заплаха за демокрацията

Престъпленията за разпространение на дезинформация и фалшиви новини ще са наказуеми с до 5 години затвор