Европейският съюз е длъжен да прекрати преговорите за еврочленство с Турция, което се превърна в историческа грешка.

Това призова германският политик Манфред Вебер, лидерът на най-голямата партия в Европейския парламент - Европейската народна партия, цитиран от ТАСС.

"Преговорите за присъединяване на Турция се оказаха историческа грешка, което само предизвика чувство на неудовлетвореност в Турция и не доближи страната до ЕС. Длъжни сме да прекратим преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и да разработим нова правна основа за нашите отношения с тази страна", обяви Вебер пред Европейския парламент.

Анкара подаде документи за членство през 1987 г. Турция получи статут на страна кандидатка след заседанието на Европейския съвет в Хелзинки през декември 1999 г. На заседанието си от 16-17 декември 2004 г. Европейският съвет прецени, че Турция е изпълнила в достатъчна степен критериите за започване на преговори за присъединяване. Преговорите за присъединяване стартираха в рамките на Междуправителствена конференция, проведена на 3 октомври 2005 г. Наред с това на 3 октомври 2005 г. Съветът постигна съгласие по рамка за преговорите с Турция. На 18 февруари 2008 г. Съветът прие преработеното Партньорство за присъединяване с Турция.

Започнати са преговори по 16 от общо 35 глави, като една от тях е временно затворена.