Европейският съюз е пред риск да се разпадне и поддръжниците на Общността трябва да се борят за запазването му. Това предупреди шефът на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за германското издание Die Welt, цитиран от световни агенции.

Шулц изтъкна, че ЕС е пред опасност и че има сили, които се опитват да го съборят.

Никой не може да каже дали ЕС ще продължи да съществува в тази форма в следващите 10 години. Ако искаме да го запазим такъв, ние трябва да се борим здраво, подчерта той.

Мартин Шулц не конкретизира кой заплашва Общността, но по-голямата част от интервюто беше с фокус миграционната криза, която заплашва единството на ЕС.

Според него ЕС не е без алтернативи и "може да бъде променен, разбира се", като другите възможности включват Европа, в която преобладават национализмът, границите и стените.

"Това би било пагубно, защото подобна Европа нееднократно е довеждала континента до катастрофа", добави Шулц.

По думите му никоя от страните членки не е в състояние да се справи сама с предизвикателства като миграцията и че проблемът може да бъде решаван единствено чрез обединен Европейски съюз.

Вчера председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, който е и член на германската Социалдемократическа партия, обвини правителството на канцлера Ангела Меркел в провал в приема на бежанците.