ЕС иска да бъде изключен от новите мита на САЩ. Това заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Тя отново подчерта, че въпреки търговските спорове, остават важни съюзници и доводът "защита на националните интерси и сигурност" не може да се отнася и до Европейския съюз. 

По думите й, все още има време и шансове, за да се избегнат дългосрочни проблеми за икономиката и Брюксел ще търси начини, за да убеди Вашингтон в правотата си. 

Американският президент Доналд Тръмп подписа указа, с който налага 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминиеви продукти. Това бе оповестено по-рано. 

Това стана около 22:30 часа българсако време вчера. 

Тръмп обеща страната му да покаже "гъвкавост" за американските мита към тези държави, които се отнасят към САЩ "честно" в търговията и военните отношения. Той отправи това обещание, след като бе обвинен, че започва търговска война. 

Новите мерки влизат в сила след 15 дни. От тях временно ще бъдат изключени Канада и Мексико. 

Главният изпълнителен директор на Световната банка призова по-рано Тръмп да бъде "внимателен" преди да наложи спорни мита върху вноса на стомана и алуминий, предупреждавайки, че те могат да засегнат световната търговия.

Кристалина Георгиева призова Тръмп да внимава с митата

Кристалина Георгиева призова Тръмп да внимава с митата

Кристалина Георгиева заяви, че Тръмп трябва да "оцени последиците"

Световната банка бе поредната институция, която отправи това предупреждение. ЕС пък заплаши с налагането на подобни мерки на САЩ. 

Републиканците и демократите в САЩ изразиха сериозни притеснения от икономическата политика на държавния глава, която ще се отрази на американската икономика.