Европейският съюз притиска Анкара да съкрати броя на мигрантите, достигащи до Гърция по море, на по-малко от 1000 на ден в замяна приемане на бежанци директно от Турция.

Това обявиха официални представители на ЕС, които настояват за резултати от споразумение, съгласувано миналата година, цитирани от Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел поиска извънредна среща на ЕС с Турция на 7 март в Брюксел, която ще се проведе след интензивна дипломация с Анкара да се спаси сключеното на 29 ноември 2015 година споразумение за овладяване на притока на мигранти.

Няма добра алтернатива за ефективно сътрудничество с Турция”, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще посети Анкара за разговори с турския президент Реджеп Ердоган в четвъртък.

Повече от 2 хиляди мигранти на ден прекосяват Егейско море в опит да достигнат от гръцките острови до континентална Европа, въпреки споразумението с Турция.

Двама официални представители обявиха, че Германия, основната дестинация за повечето мигранти, ще търси дневния поток да бъде сведен до „реалностите от три цифри, а не четири”, за да започне да приема директно бежанци от Турция за разселване.

Разселването ще помогне за изпращане на послание на сирийските бежанци в Турция, че има път към Европа, който избягва риска от удавяне в морето или заклещване на границите, които бързо се затварят на континента, каза друг източник от ЕС.

Германците са готови да предприемат стъпка, ако турците сведат броя на пристигащите под хиляда на ден, поясни официален представител на съюза, въвлечен в преговорите.

Меркел се очаква да обсъди ситуацията с френския президент Франсоа Оланд в Париж в петък.