Европейската комисия ще предложи ново законодателство за създаване на гранична полиция на Европейския съюз.

Това съобщи на пресконференция еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Нуждаем се от по-голяма защита на границите. Комисията признава това и поради тази причина ние скоро ще предложим ново законодателство за трансформиране на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) в истинска гранична полиция на ЕС с по-голяма мандат да наема и да разполага гранични служители, разкри той и добави, че ще включва 10 000 граничари.

Той подчерта, че миграцията отново е основна тема в медиите.

Според него притокът на мигранти в източната част на Средиземно море е спаднал с 97% в сравнение преди да бъде сключено споразумението между ЕС и Турция и със 77% в централната част на Средиземно море за същия период през миналата година. Над 600 000 души са спасени през последните три години.

По думите му в момента 1 300 европейски граничари подпомагат страните членки, като в резерв има още 1 500.

Започнахме да оправяме слабостите в европейската бежанска система. Пет от седемте законодателни предложения, представени от ЕК, са близо до завършване. Тези предложения включват общи правила за условията за прием на бежанци, за оценка кой е квалифициран да получи закрила и избягване на второстепенно движение, каза още той.

Еврокомисарят подчерта, че евролидерите трябва да постигнат споразумение по всички компоненти за обща европейска бежанска система до края на годината.

Аврамопулос допълни, че също така трябва да се разрешат въпроси като връщането на нелегални имигранти, изкореняване на причините за миграцията и други.