Европейският съюз официално обвини американския гигант "Амазон" в нарушаване на европейските закони за конкуренция с контрола си на онлайн пазара, информира АФП.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер съобщи, че Брюксел е уведомил компанията за позицията си и ще започне второ официално разследване.

Второто разследване е свързано с това дали услугата Prime на "Амазон" и "buy box", които се появяват на екрана, "изкуствено" насочват клиентите към продавачите, използвайки логистичната услуга на "Амазон".

Ние достигнахме до предварително заключение, че "Амазон" незаконно злоупотребява с доминиращата си позиция като доставчик на пазарна услуга в Германия и Франция, написа еврокомисарят в "Туитър" преди пресконференция.

"Амазон" може да използва чувствителни данни в голям мащаб, за да се конкурира с по-малките търговци на дребно. Сега "Амазон" трябва да отговори, добави тя.

Малко след това Вестагер заяви пред журналисти в Брюксел, че трябва да са сигурни, че платформи с двойна роля с пазарна мощ, такива като "Амазон", не изопачават конкуренцията.

"Амазон" продава свои продукти на клиенти чрез уеб платформите си, но също позволява на други търговци да си продават стоките.

Европа обвинява онлайн гиганта, който направи основателя на "Амазон" Джеф Безос най-богатия човек на планетата, в използване на данни на клиенти, за да се конкурира с клиенти на трети страни.

Вестагер каза, че "Амазон" има възможност да отговори през следващите седмици.