Европейската комисия подготвя нови ответни тарифи върху американски вносни продукти за 8,5 милиарда долара в случай, че Вашингтон реши да наложи мита върху вноса на автомобили от ЕС, съобщава германското списание WirtschaftsWoche.

Въглища, фармацевтични и химически продукти, произведени в САЩ, се очаква да бъдат сред вноса, който ще бъде засегнат от планираните мерки.

ЕК обяви контрамерки срещу тарифите на САЩ върху стомана

ЕК обяви контрамерки срещу тарифите на САЩ върху стомана

Защитният механизъм се отнася за внос на редица продукти от стомана

Държавите членки ще решат за бъдещата си стратегия в края на следващата седмица, като това ще зависи от посещението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, обяви дипломат от ЕС пред WirtschaftsWoche.

Новият списък с американски продукти се очаква да бъде финализиран до края на август. Съобщава се, че е подготвян по-малко стратегически в сравнение със създадения като отговор на тарифите на САЩ върху метали, в който Брюксел удря щати и политици заради изборите през ноември.

Вчера икономическият съветник на президента на САЩ Лари Кудлоу спомена, че Юнкер може да излезе с предложение за споразумение за свободна търговия по време на визитата си във Вашингтон. Той добави, че германският канцлер Ангела Меркел работи зад кулисите в блока за намаляване на вносните мита.