Единството по въпроса за санкциите от страна на САЩ и ЕС е демонстрирано на преговорите в понеделник. Това заяви шведският външен министър Ан Линде след заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри, на което присъства и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщава ТАСС.

"Това беше много конструктивна среща. Трансатлантическото единство е много важно. Блинкън говори преди всичко за срещата си с Лавров. Обсъдихме съвместните санкции и обяснихме, че те не само ще са при масирана инвазия, но и за по-малки военни или други атаки. Има много голямо трансатлантическо единство."

Според Линде на срещата европейските министри са обсъдили "различни сценарии на налагане на санкции: масирана инвазия, в която никой не вярва, хибридни атаки, ограничени военни атаки, атаки например срещу системи за електроснабдяване, водоснабдяване, кибератаки. Ще има отговор на това", каза тя.

"Най-важното сега е да се покаже пълно единство на ЕС по въпроса за европейската сигурност, правото на всяка страна да избере линията на политиката за сигурност, да се заяви, че исканията на Русия са напълно неприемливи, но че искаме диалог и дипломатическо решение", казва Линде.

Тя смята, че е важен диалогът с Русия по въпросите на контрола на въоръженията, правата на човека и демокрацията. "Не искаме военен конфликт, искаме дипломация".

На въпрос какво би направил ЕС, ако Русия пресече украинската граница, "ние ще отговорим с обширни санкции".

Европейският съюз е готов да отговори и да помогне на Украйна да възпре всяка кибератака или хибридна заплаха, която може да дойде от Русия, каза върховният представител на блока по външните работи Жозеп Борел.

"Ние потвърдихме нашия единен подход по въпросите на европейската сигурност", каза Борел след срещата на външните министри на ЕС.

Запитан за липсата на подробности, предоставени от Брюксел за потенциалните санкции срещу Русия, Борел подчерта, че "няма причина за безпокойство" и добави, че "мерките ще бъдат приложени в подходящ момент".

ЕС помага с 1,2 млрд. евро на Украйна

ЕС помага с 1,2 млрд. евро на Украйна

Подготвя се и нов пакет за макрофинансова помощ