Европейският съюз принуди Сърбия да се откаже от планирани учения с Русия и Беларус. Това стана ясно от думите на сръбския военен министър Александър Вулин.

По-рано тази седмица бе съобщено, че Сърбия ще участва във военни учения с Русия в Беларус.

Армиите на Русия и Сърбия тренират в Беларус

Армиите на Русия и Сърбия тренират в Беларус

Ведомството уточнява, че руските и сръбските сили ще пристигнат в Беларус от 10 до 15 септември

B92 съобщава, че днес на заседание правителството на Сърбия е взело решение да замрази всички военни учения и активности с всички партньори.

Сърбия е под ужасен и незаслужен натиск от ЕС. Натиск, който не прави смисъл и не се основава на нашите решения и нашите действия, дори и на реалността. Това е в резултат на хистерия, която определя политическите решения и посоките на силните държави, каза Вулин. Той подчерта, че е било поискано от тях да се откажат от военните учения с Беларус или ще трябва да се сбогуват с европейското бъдеще и ще им бъде оказан още по-голям натиск върху политиката и народа им в Косово и Метохия.

Министърът повтори, че Сърбия военно е неутрална страна и за да запази тази позиция, или най-малко да ограничи последиците от увеличените атаки към балканската страна, сръбската политика и икономика, правителството реши да прекрати всички военни учения и всички дейности с всички партньори.

По думите му Сърбия няма да участва във военни учения с НАТО, Русия, САЩ, Китай, ЕС, Изтока или Запада.

Той подчерта, че участието им в мироопазващи операции ще бъде преразгледано и ако е необходимо, прекратено.

В същото време от Министерството на отбраната на Беларус съобщиха пред РИА Новости, че сръбската страна не е уведомила Минск, че няма да приеме участие в ученията.

Ученията "Славянско братство - 2020" между Беларус, Русия и Сърбия са планирани от 10 до 15 септември.