Топ представители на Европейския съюз изразиха облекчение, че скоро ще имат приятел в Белия дом, информират АФП и "Ройтерс".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира, че трябва да се възползват от момента за формиране на нов "основополагащ пакт" между демократичните сили.

В 12,00 часа местно време (19,00 часа българско време) във Вашингтон Джо Байдън ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ след четири напрегнати години на управление на президента Доналд Тръмп.

Мишел поясни, че с трансатлантическото споразумение САЩ и Европа трябва да работят заедно по теми като мира, сигурността, просперитета, свободата и човешките права.

"Днес е повече от преход. Днес е възможност за обновяване на нашите трансатлантически отношения, които сериозно пострадаха през последните четири години. През тези години светът стана по-сложен, по-нестабилен и по-непредсказуем", отбеляза той.

"На първия ден от мандата си отправям предложение към новия президент. Нека изградим нов основополагащ пакт за по-силна Европа, за по-силна Америка и за по-добър свят", предложи Мишел.

Председателят на Европейския съвет каза още, че двете страни трябва да работят върху пет приоритета - засилване на многостранното сътрудничество, борба с коронавируса, с климатичните промени, икономическо възстановяване с дигитална трансформация и обединяване на силите за опазване на мира и сигурността.