27-те страни членки на ЕС са призовани от Брюксел за единство за засилване на общественото доверие към ваксината на Oxford/AstraZeneca, след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) установи връзка между продукта и предизвикването на редки състояния на тромбоза, пише "Гардиън".

Вчера се проведе среща на здравните министри и представители на Европейската агенция по лекарствата, която съобщи откритията си за ваксината срещу коронавируса, докато в същото време настоя да продължи масовото й използване. В същото време европейските правителства са разделени какви ограничения трябва да се наложат.

Продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 г.

Продължаваме да ваксинираме с AstraZeneca, но с повишено внимание при жени под 60 г.

Имало 62 нежелани реакции при 25 млн. поставени ваксини в ЕС

Комисарят по здравеопазването Стела Кириакидис призова за координиран подход заради слабото обществено доверие към ваксината.

Тя подчерта, че безопасността на ваксините винаги е било основна част от имунизационната стратегия на ЕС. Според нея решенията трябва да се базират на научната работа на Европейска агенция по лекарствата и продължаване оценката на рисковете и ползите.

Призоваваме здравните министри да следват координиран подход в Европа за засилване на общественото доверие, поиска еврокомисарят.

От Европейската агенция по лекарствата увериха, че ползите от ваксината на Oxford/AstraZeneca надвишават рисковете и няма доказателства, които да оправдаят ограничаването й до конкретни възрастови групи.

Въпреки заключението 17 държави членки ограничиха използването на ваксината.

Британският регулатор MHRA също препоръча здравите хора на възраст под 30 г. да получат различна ваксина, ако е възможно.

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

Случаите на съсиреци обаче са изключително редки