Европейската комисия публикува изменен проектотекст на договора, който ще регулира излизането на Великобритания от ЕС на 29 март 2019 г., но някои от ключовите въпроси остават неразрешени, съобщава "Ройтерс".

Текстът, който включва условията за развода, а също така и за двугодишния преход след Брекзит, е изпратен на Лондон за допълнителни обсъждания.

ЕС публикува проектодоговора за Брекзит

ЕС публикува проектодоговора за Брекзит

Границата на Ирландия със Северна Ирландия отново е препъникамък

Представител на ЕС заяви, че промененият текст съдържа юридически разяснения, но няма големи или значими промени в сравнение с публикувания в края на февруари.

Евролидерите ще обсъдят напредъка на преговорите за Брекзит на срещата на върха на ЕС на 23 март. Те трябва да решат дали да одобрят насоки на ЕК за преговори за бъдещите отношения с Лондон след преходния период.

Един от неразрешените ключови въпроси е как да се избегне установяването на физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит.

Друг въпрос е за правата на европейските граждани, пристигнали във Великобритания след 29 март 2019 г., но преди края на преходния период на 31 декември 2020 г. ЕС иска всички новопристигнали и семействата им да имат същите права като тези, които живеят на Острова преди Брекзит. Лондон е склонен да гарантира такива права на гражданите на ЕС, но не и на семействата им.

Третият неразрешен въпрос е за края на преходния период. ЕС иска конкретна дата, докато Великобритания желае "около 2 г.". Брюксел предлага преходният период да е до 31 декември 2020 г.