Европейският съюз търси справедливо споразумение, което ще позволи да се отговори на въпроси относно бъдещето на Великобритания в Общността. Това заяви шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс и БиБиСи.

„Искаме справедливо споразумение с Великобритания и това справедливо споразумение трябва да бъде справедливо споразумение с други страни”, каза той на брифинг в Брюксел.

„Ще навлезем в конкретна и важна фаза на преговори с нашите британски колеги. Комисията е готова да разгледа и други опции освен тези, които предложи британският премиер и напълно съм убеден, че ще намерим решение по този много сложен въпрос”, добави той преди началото на двудневна среща на върха на ЕС, на която ще бъдат обсъдени исканията на Великобритания и миграционната криза.

Премиерът Дейвид Камерън ще се опита да убеди скептичните евролидери да приемат плановете му за ограничаване на социалните помощи за мигрантите, пребиваващи на Острова.

Редица държави, включително Франция и Германия са против исканията на Лондон.

Камерън иска ново споразумение между ЕС и Великобритания преди да го подложи на референдум до края на 2017 година.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в същото време, че някои от исканията на Великобритания са „неприемливи”. Той призова за „сериозен дебат без табута”.

Консултациите, които проведох с всички страни членки, показват добрата воля на участниците, но това не променя факта, че някои части от британските предложения изглеждат неприемливи, добави той.

Обаче ако премиерът Камерън убеди лидерите довечера, ние можем да работим заедно за намиране на решения относно всички четири кошници, ще имаме реален шанс да постигнем споразумение през февруари, уточни Туск.

Великобритания има четири ключови искания: защита на единния пазар за Великобритания и други държави извън еврозоната; засилване на конкурентоспособността чрез установяване на цел за намаляване на „бремето” от бюрократичния апарат; изключване на Великобритания от „по-тесен съюз” и засилване ролята на националните парламенти; ограничаване на достъпа на мигранти от ЕС до социални помощи за период от 4 години.