ЕС стартира ново разследване на вноса на стомана от Китай. Брюксел предупреждава, че няма да позволи „нелоялна конкуренция” да заплашва индустрията на Европа, която рухва заради потока от евтин внос, съобщава „Франс прес”.

Световният лидер в производството на стомана ArcelorMittal, базиран в Люксембург, обвини Китай за загуби в размер на 8 милиарда долара през 2015 г., а също и за закриването на хиляди работни места.

Не можем да позволим нелоялна конкуренция от изкуствено евтин внос да заплашва нашата индустрия. Решена съм да използвам всички налични средства, за да е сигурно, че нашите търговски партньори играят по правилата”, заяви в съобщение търговският еврокомисар Сесилия Малмстрьом.

В съобщението се допълва, че Европейската комисия е започнала разследване на вноса на безшевни тръби, тежки плочи и горещо валцувана стомана от Китай.

Комисията отделно наложи антидъмпингови мита за внос на студено валцувана стомана от Китай и Русия.

Припомня се, че миналият месец ЕК наложи антидъмпингови мерки относно внос на стоманени пръти за строителния бранш.

Последната стъпка идва на фона на растящото напрежение между ЕС и Китай, които са големи търговски партньори, но в последните години имат много търговски спорове.

Миналият месец Малмстрьом призова Китай да намали износа на стомана.

През 2015 година износът на стомана се увеличи с 50%, дестабилизирайки световния пазар и в частност ЕС.

Половината от световното производство на стомана идва от Китай, но вътрешното търсене спадна рязко заради забавените темпове на икономиката. Пекин обяви планове за намаляване на производството на материала със 150 милиона тона през следващите 5 години.