Европейската комисия съживява плановете за задължителни квоти за жени в управителните съвети на компаниите на фона на бавния напредък към полово равенство сред топ мениджърите, пише "Гардиън".

Еврокомисарят по въпросите за равенството Хелена Дали заяви пред журналисти, че квотите "могат да бъдат много грозна дума", но също са "необходимото зло, в смисъл, че ние трябва да използваме квоти, защото иначе ще чакаме още 100 г. нещата да се променят от само себе си".

90% от хората по света с предубеждения срещу жените

90% от хората по света с предубеждения срещу жените

Първият индекс по рода си анализира информация от 75 държави

Според проектодиректива от 2012 г. европейските компании ще бъдат глобявани, ако не гарантират, че най-малко 40% от местата на независимите директори в борда са заети от жени. Но предложението беше отхвърлено от държави от Централна и Северна Европа, включително и от Великобритания.

Комисията обаче днес обяви, че изважда на дневен ред проектодирективата като част от петгодишна стратегия за полово равенство. Планът също предлага хармонизиране на европейското законодателство за борба с насилието над жени, както и мерки за борба със сексуалното посегателство и генеталното осакатяване.

Европейската комисия твърди, че липсата на полово равенство е най-тревожна в политиката и бизнеса. В Европейския парламент влязоха рекорден брой жени, но мъжете са 61% от депутатите.

В ЕС жените представляват ¼ от независимите директори (26,4%), но от 2015 г. има забавяне увеличението на процента, показва проучване на Комисията от 2019 г. Още по-рядко има жени на топ позиции: само 7,5% са председатели на управителни съвети и 7,7% са изпълнителни директори.

В Малта, Гърция и Естония жените представляват по-малко от един на 10 независими директори.

Представители на ЕС подчертават опита на държави, които са въвели задължителни квоти. В държави като Франция, Германия, Италия и Белгия има бързо увеличение на представителството на жените в управителните съвети на компании. Франция е единствената държава с дял повече от 40%. Италия е втора с 36%, следвана от Швеция и Финландия.

В ЕС жените печелят с 16% по-малко от мъжете на час, като най-голямата пропаст е в Чехия, Естония, Германия и бившата членка Великобритания.