Европейският съюз ще има достатъчно дози от ваксини срещу коронавируса за покриване на 70% от пълнолетното население на Общността до средата на юли заради засиленото производство.

Това съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю за френския вестник "Фигаро", информират АФП и "Ройтерс".

"53 фабрики произвеждат ваксини в ЕС. Нашият континент в момента е най-големият производител в света след САЩ", отбеляза той.

"Знам колко дози се произвеждат в момента и знам колко милиона ще бъдат доставени всяка седмица. Това ми позволява да ви уверя, че до средата на юли ще имаме необходимите дози за ваксиниране на 70% от пълнолетното население на ЕС", увери той.

Според мнозина експерти за стаден имунитет е необходимо преминаване на прага от най-малко 70% ваксинирано население.

Вече половината американци получиха най-малко една доза, като от понеделник всеки на възраст над 18 г. може да си запиши час за ваксинация.

За сравнение в ЕС над 20% от пълнолетните са получили най-малко една доза, според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Бретон смята, че Европа ще навакса през следващите месеци, като производствените мощности "ще достигнат 200 милиона дози на месец до това лято".

Но според него руската ваксина "Спутник V" няма да бъде достъпна скоро. По думите му Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) прави оценка на безопасността и ефективността на ваксината, но все още липса важна информация.

И дори да бъде одобрена, "ние ще трябва да намерим производствен капацитет, защото руснаците нямат големи места за производство и търсят индустриални партньори в Европа, които са напълно мобилизирани. Заради всички тези причини не мисля, че ще има достъп до значителни количества от "Спутник" в Европа преди края на 2021 г., обясни Бретон.

Днес ЕМА се очаква да реши за безопасността на ваксината на Johnson & Johnson.