Европейската комисия ще следва науката по отношение потенциална препоръка да се взема секрет от ануса при тест за коронавируса, обяви говорител на Комисията, цитиран от "Политико".

На редовния брифинг австрийският журналист Оливер Грим попита Комисията да коментира дали планира да се включи в препоръките за тествaне за COVID-19 вземане на секрет от ануса. Китайски градове вече използват проби за засичане на потенциални коронавирусни инфекции, вземани от ануса.

Китай взема проба за коронавирус от ануса

Китай взема проба за коронавирус от ануса

От CCTV поясниха, че новият метод няма да се използва често като другите

Въпросът разсмя говорителя на Комисията и другите журналисти. Говорителят Ерик Мамер отговори: "Мисля, че всички ние сме лично заинтересовани от тази тема". След това Мамер се обърна към другия говорител на Комисията Стефан де Керсмакер.

Керсмакер отговори, че "ние ще отидем, където науката ни отведе. Така че ако науката ни отведе до задните части, ние ще помислим върху това. Но, разбира се, не мисля, че мога да добавя много по това".

"Не мисля, че очаквате технически брифинг за това", пошегува се говорителят.

По-късно по време на пресконференцията друг журналист попита дали коментарът на Комисията, че ще следва науката означава, че такава техника наистина може да бъде препоръчана в ЕС, тъй като изследвания в Китай изглежда показват, че такъв тест може да е по-точен при установяване на коронавирусни инфекции в сравнение с класическите респираторни тестове.

Керсмакер отговори, че тестването е въпрос, който касае държавите членки и че Комисията само представя препоръки.