Баската сепаратистка групировка ЕТА се извини за жертвите по време на дългогодишния конфликт за независимост, информира БиБиСи.

Само преди няколко дни организацията обяви, че се разпуска.

Групата поиска "прошка" за убитите хора, които "не са участвали директно в конфликта".

ЕТА се разформирова през май

ЕТА се разформирова през май

Преди години се разоръжи

Испанското правителство съобщи, че политически и оперативно ЕТА е победена и не е постигнала целите си.

Организацията е убила около 800 души и е ранила хиляди по време на продължилия повече от 40 години конфликт. ЕТА води кръвопролитна кампания за независимост на седем региона в Северна Испания и Югозападна Франция.

"Наясно сме, че по време на този дълъг период на въоръжена съпротива ние причинихме много болка, включително много щети, за които няма решение", се казва в съобщение на групировката, публикувано от два баски вестника.

"Искаме да покажем уважение към мъртвите, към тези, които пострадаха и жертвите, причинени от действията на ЕТА...ние искрено се извиняваме", се пояснява, като се допълва, че организацията признава, че е "пряко отговорна" за "непропорционалното" страдание в баската страна.

Групата също отбелязва, че е ангажирана да се насочи към процес на помирение.

През септември 2010 г. ЕТА съобщи, че няма да извършва повече атаки, а през януари 2011 г. обяви трайно прекратяване на огъня. През април 2017 г. екстремистката група разкри местата, където укрива оръжия и че напълно се разоръжава.