Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие становище относно препоръката на Съвета на Европейския съюз за назначаването на бъдещия председател на ЕЦБ.

Лагард хвърли оставка като директор на МВФ

Лагард хвърли оставка като директор на МВФ

По-рано този месец беше одобрена за шеф на ЕЦБ

"Управителният съвет няма възражения по отношение на предложения кандидат, Кристин Лагард, която е личност с призната репутация и професионален опит в паричната или банковата сфера", се казва в официално прессъобщение на ЕЦБ.

В него няма коментар за това, че през 2016-а Лагард бе осъдена от френския Върховен съд на Републиката в небрежност, довела до неправомерно обогатяване на бизнесмена Бернар Тапи с 404 млн. евро за сметка на френския бюджет. Тези пари впоследствие Тапи бе принуден да възстанови.

В прессъобщението на ЕЦБ се уточнява, че след приемането на становището на Управителния съвет и на становище на Европейския парламент, новият председател на ЕЦБ ще бъде назначен от Европейския съвет.

Явно никой от ЕЦБ не се съмнява в успеха на номинацията на Лагард, защото в края на прессъобщението се казва: "След като бъде назначена, г-жа Лагард ще замени на длъжността Марио Драги, чийто осемгодишен мандат като председател на ЕЦБ приключва на 31 октомври 2019 г."

Решено е! Кристин Лагард поема ЕЦБ

Решено е! Кристин Лагард поема ЕЦБ

Топ банкерката напуска МВФ