Ево Моралес, който преди два дни подаде оставка под натиска на военните като президент на Боливия, съобщи, че отлита за Мексико - страната, която му предостави политическо убежище, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Външният министър на Мексико Марсело Ебрард потвърди преди малко, че Моралес вече е на борда на мексиканския самолет, дошъл тази нощ в Боливия да го отведе.

Мексико даде убежище на Ево Моралес

Мексико даде убежище на Ево Моралес

Развитие на кризата

Според телевизия "Унител", цитирана от Ройтерс, мексиканският самолетът е кацнал и отлетял от летището в боливийския град Чиморе с Моралес на борда.

"Братя и сестри, аз излитам за Мексико с благодарност за безкористността на тази братска страна, която ни предложи убежище, за да спаси нашите животи, - написа Моралес в "Туитър". - Боли ме, че напускам страната по политически причини. Но аз винаги ще мисля за вас. Ще се върна скоро с нови сили и енергия."

Военен самолет от Мексико - страната, която предложи политическо убежище на принудения да подаде оставка боливийски президент Ево Моралес, кацна за презареждане с гориво в перуанската столица Лима на път за Боливия, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирайки съобщение на перуанското външно министерство.

В съобщението се казва, че след презареждане самолетът е отлетял в 23:30 ч по Гринуич (1:30 ч бълг. време) за Боливия.

Ево Моралес подаде оставка
Обновена

Ево Моралес подаде оставка

По-рано армията премина на страната на протестиращите

Не се съобщава нищо за местонахождението на самия Моралес.

Обявявайки решението на Мексико да предостави убежище на бившия боливийски президент, мексиканският външен министър Марсело Ебрард не каза къде се намира Моралес в момента, но добави, че "вилнеещи групи" са нападнали дома му. Според Ройтерс се смята, че той е отлетял с президентския си самолет за провинция Чапаре, което е крепост на неговите привърженици, припомня БТА.

Ебрард се обърна към боливийските власти да гарантират, че той безопасно ще напусне страната, което според него е тяхно задължение "съгласно международното право".