Настоящият президент на Боливия Ево Моралес печели президентските избори. Това се доказва от данните, публикувани в четвъртък от Висшия избирателен съд на републиката след проверка на 99,9% от бюлетините.

Според тези данни Моралес печели 47,07% от гласовете, а основният му съперник е бившият държавен глава Карлос Меса - 36,51%. Откъсването на Моралес от кандидата за опозиция е повече от 10 процентни пункта, което му гарантира победа в първия тур на изборите.

Гласуването на президентските и парламентарните избори се проведе в Боливия в неделя, първите предварителни резултати бяха публикувани почти четири часа след закриването на урните. След публикуването им Меса заяви, че резултатите от гласуването трябва да му позволят да участва във втория тур. Моралес от своя страна заяви, че гласовете на селските жители, които не са били преброени по това време, му гарантират победа в първия тур. Според действащите закони в страната, за да спечели в първия тур, един кандидат трябва да получи повече от 50% от гласовете или 40%, при условие че отделянето от най-близкия му съперник е поне 10 процентни пункта.

Аржентина, Бразилия, Колумбия и САЩ вече изказаха безпокойство от "аномалиите" на вота в Боливия.

Междувременно в страната избухнаха вълнения и протести. Това принуди Ево Моралес в сряда да обяви извънредно положение. Той дори обяви опозицията, че се опитва да организира държавен преврат.