Да се перчиш със стари зъби и няколко кости е необичаен начин да привличаш туристи и да отвличаш вниманието на избирателите. Не и в България, където за наскоро открита кутия с древни кости се вярва, че съдържа мощите на Св. Йоан Кръстител.

Така започва коментар на „Тhe Economist" за откритите наскоро у нас мощи на светеца. Статията е озаглавена „Свещено откритие" и е с подзаглавие „Българското правителство привлича необичаен съюзник".

Материалът започва с историята на откритието:

На 28 юли Казимир Попконстантинов, археолог, намира кутията докато копае под олтар на ранно християнски храм на островче край брега на Созопол - малко повяхващо курортно градче в източната част на страната. Кутията съдържа надпис с името на Св. Йоан и вероятна дата на раждане.

Един вестник нарича Созопол новия Йерусалим, друг определя откритието като чудо и приписва на костите супер сили, отбелязва "The Economist".

Управляващите в България междувременно се надяват, че откритието ще им докара чудо на изборите.
Икономическото затруднение, непопулярните здравни и пенсионни реформи пораждат недоволство към правителството, избрано преди година, пише още британското издание.

И продължава:

Спасението може да се корени в туризма. През последните години постъпленията в хазната са запушени от икономическата криза и трудността да се привлекат богати туристи.

Междувременно предразположеният към аскетичност финансов министър Симеон Дянков подпомогна разкопките край Созопол с голямо количество пари, с надеждата за нови разкрития.

Ако реликвите бъдат одобрени, ще привлекат поклонници, коментира реномираното издание и припомня историята на други мощи на Кръстителя по света:

„Провъзгласената" за глава на Йоан Кръстител е най-свещеният предмет в джамията в Дамаск - почитана от християни и мюсюлмани едновременно.
През 2006-а временното завръщане в Русия от Черна гора на обявената за ръка на светеца предизвика идването на тълпи.

В ироничния коментар очаквано не е пропуснато и изказването на Божидар Димитров за „шибания народ". В статията пише, че поставянето под съмнение на оптимизма за откритието е предизвикало голям публичен спор между българския министър Божидар Димитров (професор по история) и местните археолози.

Г-н Димитров, който е роден в Созопол, силно прокламира автентичността на откритието, пише още "The Economist".

Католическата църква смята, че костите трябва първо да бъдат изследвани преди тяхната автентичност да бъде потвърдена.
Българската православна църква междувременно се аргументира, че „райските тайни не трябва да бъдат разкривани от човека".

На 5 август мощите на Св. Йоан Кръстител са преместени в созополска църква в сребърно ковчеже, дарено от премиера. Не се планира тяхното изследване, завършва коментарът за откритието на века в България.