Еврозоната трябва да има собствен парламент и бюджет, за да ограничи неравенството между по-богатите и по-бедните членки, тъй като може да доведе до разпадане на съюза.

Това обяви еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси в интервю за полския всекидневник Rzeczpospolita, цитиран от АФП.

"Необходимо е да бъде създаден бюджет на еврозоната. И това няма да бъде възможно без създаването на парламент на валутния съюз, за да може разходите да бъдат под демократичен контрол", поясни той.

Според него по-дълбока интеграция на еврозоната е "абсолютна необходимост".

"Ако продължим да имаме Север, който е добре и юг, който е в затруднение, в даден момент това ще доведе до отхвърляне на европейския проект", добави той.

Московиси каза още в интервюто, че "парламент и бюджет" в еврозоната "също ще изискват изпълнителна власт: финансов министър на еврозоната".

По думите му Европейската комисия възнамерява да "представи анализ на бъдещата интеграция на еврозоната" тази сряда преди консултации със страните членки.

Поисканите от еврокомисаря реформи ще изискват одобрение от държавите членки на ЕС във формата на промени в основополагащите договори.

Но Полша и други държави, които не участват във валутния съюз, намекнаха, че ще се противопоставят на такива действия. Варшава се притеснява, че подобни мерки ще доведат до ЕС на няколко скорости.

Обаче според Московиси "няма причина за притеснение", пояснявайки, че "отхвърля идеята за Европа на две скорости" и че "Полша не е втора класа" член на ЕС.

"Убеден съм, че можем да продължим интеграцията сред 27-те страни членки, докато в същото време позволим на тези, които искат да вървят напред - в случая с еврозоната, да реализират плановете си", допълни той.