Еврокомисарят Гюнтер Йотингер се извини за обидните коментари по адрес на китайска делегация и белгийски политици, се отбелязва в съобщение на германския политик, цитирано от "Франс прес".

Пекин отговори на обидите на Йотингер към китайците

Пекин отговори на обидите на Йотингер към китайците

Коментарите на Йотингер са тайно записани

"Сега мога да видя, че използваните от мен думи са създали лоши чувства и може би дори са наранили хора. Не съм целял това и бих искал да се извиня за всеки коментар", заявява Йотингер.

Той добави, че по време на направените от него коментари е бил честен и открит.

Социалистите в Белгия скочиха на еврокомисаря Йотингер, във Валония не били комунисти

Социалистите в Белгия скочиха на еврокомисаря Йотингер, във Валония не били комунисти

Зоват Юнкер да го порицае

Йотингер обиди китайска делегация по време на реч, която беше заклеймена като расистка и ксенофобска. Еврокомисарят нарече китайската делегация "измамници" и "дръпнати очи".

Той не само китайците атакува, но и гей браковете, шегувайки се, че германското правителство вероятно ще въведе закон да ги направи задължителни.

Юнкер притискан да дисциплинира еврокомисаря Гюнтер Йотингер

Юнкер притискан да дисциплинира еврокомисаря Гюнтер Йотингер

Йотингер обиди китайска делегация

По отношение на Валония, която блокираше в продължение на няколко седмици сделката за търговия между ЕС и Канада, Йотингер нарекъл белгийския район "микрорегион, управляван от комунисти".

В съобщението Йотингер изразява "съжаление" за изказването си по адрес на Валония, "която не само исторически е важен европейски регион, но активно допринася за културното и политическо разнообразие на Европа".

"Идвайки от федерална държава, вземам регионите и техните възгледи много сериозно", добави еврокомисарят.

По отношение на китайците той допълва, че "уважава динамиките на китайската икономика - Китай е партньор и силен конкурент".

Йотингер ще замени еврокомисаря Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета на ЕС.