Увеличава се разпространението на амфетамини в Европа. През последната година близо 2 милиона европейци са употребили този наркотик, като 35 хиляди от тях са млади българи.

Това показват данните от годишния доклад на ЕС по проекта "Пристрастени към живота", информира БНР.

В световен мащаб употребата на амфетамини се е увеличила, а тази на кокаина и опиума е спаднала.

Държавите с най-високо разпространение на амфетамини са Дания, Естония и Чехия, а с най-ниско са Гърция, Кипър, Румъния, Португалия и Франция.

В България процентът на независимите от стимуланти, които са започнали лечение се е увеличил, а смъртните случаи от свръхдоза за миналата година са намалели почти наполовина.

Проектът "Пристрастени към живота" е насочен към превенция и намаляване рисковете от употреба на наркотици.

Идеята за проекта възникна от необходимостта да се отговори на нарастващия проблем от амфетаминова употреба в Европа, и по-специално в Източна Европа, заяви Илко Семерджиев, председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

По думите му целта на проекта е младите хора и обществото като цяло да бъдат провокирани да поговорят за свободата и зависимостта.

Колкото сме по-зависими, толкова сме по-несвободни. Всеки, който прави избор в посока към зависимостта, сам се обрича на несвобода", коментира още Семерджиев.