Западните правителства отстъпват по отношение на човешките права и приемат контрапродуктивни политики в името на сигурността заради страх от терористични атаки и потенциални заплахи от бежанци.

Това отбелязва правозащитната организация "Хюман райтс уоч" (Human Rights Watch) в годишен доклад, представен в Истанбул, съобщават световни агенции.

Изпълнителният директор на организацията Кенет Рот разкритикува Европа и САЩ, че насърчават „крещяща ислямофобия и безсрамно демонизиране на бежанци”, предупреждавайки, че това води до „някакъв вид разцепление и враждебност, от които набиращите терористи се възползват”.

В доклада си организацията представя налаганите по света практики относно човешките права. Не случайно организацията е избрала Истанбул за представяне на годишния си доклад, тъй като Турция е приела повече от 2,2 милиона сирийски бежанци и е „плацдарм” за мигрантите към Европа.

Според "Хюман райтс уоч" повече от 60 милиона души са разселени вследствие на война и репресии.

Рот допълва, че достигналите около 1 милион мигранти в Европа по море през 2015 година представляват само 0,20% от населението на ЕС, ако бъдат разселени в Общността.

Създаването на безопасна и подредена система за бежанците в тяхното придвижване до Европа ще съкрати загубата на живот в море, а в същото време ще помогне на имиграционните власти да се справят с рисковете за сигурността, поясни той.

Политиците в САЩ и Европа, по думите му, използват терористичната заплаха като възможност за разширяване правомощията на силите на реда, включително за масово подслушване и следене.

В същото време властите в Русия и Китай са предприели най-големите репресии срещу обществата си от десетилетия, отбелязва се в доклада, който е поместен на 659 страници и включва преглед на повече от 90 държави.

Подобни тенденции са регистрирани в Турция, Кения, Судан, ЮАР и Израел.

Организацията приветства развитието в гей-общността или ЛГБТ общността през 2015 година, включително узаконяването на еднополовите бракове в Ирландия, Мексико и САЩ, а също така декриминализирането хомосексуалността в Мозамбик.

От "Хюман райтс уоч" допълват, че всяко едно на три момичета в развиващия се свят е омъжено на под 18-годишна възраст, а повече от 1 милион деца са вкарани в затвор.

България е спомената в доклада в разделите "Дискриминация и нетърпимост" и "Разселническа криза".