Днес Европейската комисия изложи идеите си за оформянето на Конференцията за бъдещето на Европа, която ще стартира на Деня на Европа на 9 май 2020 г. и ще продължи две години, обявиха от Комисията.

Проектът беше обявен от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той предоставя възможност на европейците да обявят какъв да бъде и как да работи за тях Европейският съюз в бъдеще. Конференцията ще бъде изградена на минал опит, такъв като диалог с гражданите, като в същото време се въведат редица нови елементи за участие на европейците в оформянето на бъдещите действия на Европейския съюз. Конференцията ще позволи провеждане на открит, всеобхватен, прозрачен и структурен дебат с граждани от всички слоеве на европейското общество.

Комисията предлага две задачи по време на дебатите. Първата трябва да е с цел приоритетите на ЕС и какво Общността трябва да се опита да постигне: борба с климатичните промени и предизвикателствата пред околната среда, икономика, която работи за хората, социална справедливост и равенство, цифрова трансформация на ЕС, насърчаване на европейските ценности, засилване на гласа на ЕС в света, както и утвърждаване на демократичните основи на Общността. Втората задача трябва да бъде насочена към конкретни въпроси, свързани с демократичния процес и институционалните въпроси: предимно система за водещ кандидат и транснационални листи на изборите за Европейски парламент.

Хората трябва да бъдат в центъра на всички наши политики. Следователно ние желаем всички европейци активно да допринесат за Конференцията за бъдещето на Европа и да играят водеща роля в поставяне на приоритетите на ЕС. Само заедно може да изградим нашата Общност за утре, обяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Комисията предлага Конференцията за бъдещето на Европа да започне на 9 май 2020 г., когато се навършват 70 г. от подписването на Декларацията на Шуман и 75 г. след края на Втората световна война.