Европейският парламент ще избере днес новия си председател, предаде Ройтерс.

Неговият мандат ще е до 2019 година.

Досега кандидатите са седем, но до последния момент може да се появят нови желаещи. Списъкът на претендентите включва Елеонора Форенза (група "Европейска обединена левица"/Италия), Джийн Ламбърт (Зелени/Великобритания), Джани Питела (социалисти и демократи/Италия), Лауренцио Ребега ("Европа на народите и свободата"/Румъния), Хелга Стевенс (Европейски консерватори и реформатори/Белгия), Антонио Таяни (Европейска народна партия/Италия), Ги Верхофстат (АЛДЕ/Белгия).

В края на ноември Мартин Шулц обяви официално, че напуска поста си на председател на Европейския парламент и няма да се кандидатира за нов мандат. Той уточни в изявление пред медиите, че предприема тази стъпка, за да може през 2017 г. да се кандидатира за германския Бундестаг.

Мартин Шулц работеше в институциите на ЕС в последните 25 години. Той бе избран за пръв път за председател на ЕП като представител на социалистите и демократите през 2012 година. Договореността между левицата и десницата в ЕП предполага 5-годишният мандат на председателя на бъде поделян поравно между двете групи.

След изборите за ЕП през 2014 г. Шулц отново пое председателския пост с мандат до края на тази година. Предстои да се изясни как властта в институциите на ЕС ще бъде поделена в следващите две и половина години покрай изтичането на мандата и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск (ЕНП) и с оглед на това, че Европейската комисия също е председателствана от представител на ЕНП - Жан-Клод Юнкер.