Полицията е арестувала близо 50 заподозрени членове на банда в Гибралтар, за които има доказателства, че се занимават с трафик на  мигранти в Европа, които получавали фалшиви британски туристически визи.

Около 8 000 евро са получавали те на човек.

Над 130 души са пристигнали с тяхно съдействие от Мароко в Испания и други европейски държави, съобщиха в неделя Гибралтар и испанската полиция.

Повече от 200 полицаи, ръководени от Европол, извършиха 47 ареста при проследяването на престъпния синдикат, който е спечелил над 1 милион евро от незаконната си дейност.

Пет превозни средства, 12 мобилни телефона и 19 000 евро бяха иззети при претърсвания в Гибралтар и района на Кампо.

44 души бяха арестувани от испански провинции, като още трима бяха задържани в Гибралтар с европейски заповеди за арест.

Разследването започна през ноември 2018 г., след като кралската Гибралтарска полиция забелязва, че необичайно голям брой мароканци влизат на британската територия с краткосрочни визи за Великобритания. 

През миналата година най-малко 1317 мигранти са загинали при опит да стигнат до Европа през Средиземноморието, според Международната организация за миграция на ООН.