Въпреки че броят на терористичните атаки в ЕС остава стабилен през 2020 г., екстремистите използват пандемията, за да разпространяват пропаганда, показва нов доклад на Европейския парламент.

Според доклада на Европол за 2021 г. относно ситуацията с тероризма в ЕС, през 2020 г. в ЕС е имало 57 опита за тероризъм (което включва успешни, неуспешни и осуетени опити), в сравнение с 55 през 2019 г. От тях 10 са терористични атаки на джихадисти в Австрия, Франция и Германия.

Въпреки че представляват само шеста от всички атаки в ЕС, джихадските терористи са отговорни за повече от половината от смъртните случаи (12) и почти всички ранени (47). Общият брой на смъртните случаи и нараняванията в ЕС се удвои от 10 смъртни случая и 27 ранени през 2019 г. до 21 смъртни случая и 54 ранени през 2020 г.

Общо 14 етнонационалистически и сепаратистки терористични атаки са извършени във Франция и Испания, докато 24 атаки са извършени от леви или анархистки терористични организации или отделни лица, всички в Италия. В повечето случаи тези атаки са насочени към частна и публична собственост като финансови институции и правителствени сгради.

През 2020 г. три държави от ЕС - Германия, Белгия и Франция - преживяха четири опита за тероризъм, мотивирани от десния екстремизъм. Само една от тях обаче бе завършена.

Джихадисткият тероризъм остава най -голямата заплаха за ЕС. През 2020 г. броят на завършените терористични атаки на джихадистите е бил повече от два пъти по-голям от този на осуетени заговори.

Според Европол зад всички атаки на джихадистите стоят самотни актьори, като четири от десетте успешни атаки са извършени от граждани на ЕС. Някои от самотните актьори показват комбинация от екстремни идеологии и проблеми с психичното здраве, със социална изолация и повишен стрес в резултат на пандемията, за която се подозира, че е играла роля в някои случаи.

Общо 449 ареста по подозрение за терористични престъпления са докладвани на Европол през 2020 г. Този брой е значително по-нисък от този през 2019 г. (1004). Не е ясно дали този спад се дължи на намалена терористична активност или е в резултат на намален оперативен капацитет на правоприлагащите органи поради пандемията Covid-19.

Мерките, свързани с пандемията и затварянето на публични пространства за масово събиране, като търговски центрове, църкви и стадиони, изглежда са довели до намаляване на употребата на експлозиви при терористични атаки. През 2020 г. терористите прибягват предимно до намушкване, таран на превозни средства и палежи. Огнестрелно оръжие е използвано само при десния терористичен акт в Ханау, Германия, през февруари и джихадистката атака във Виена през ноември.

С увеличеното използване на интернет по време на пандемията, онлайн общностите изиграха важна роля в разпространението на насилствен екстремизъм. След усилията на приложения за съобщения, като Telegram, да блокират терористични групи, джихадистката пропаганда стана по-разпръсната в множество, често по-малки онлайн платформи, а десните екстремисти, особено млади хора, все повече използват видео игри и платформи за игри, за да разпространяват своята идеология. 

И джихадистите, и десните екстремисти се опитват да експлоатират Covid-19 за пропагандни цели, докато левите и анархистки екстремисти включват в своята пропаганда критика към правителствените мерки за борба с пандемията.

"Прецизната оценка на заплахата и координираните усилия са от изключителна важност за идентифициране на уязвимости и ограничаване на терористичното и екстремисткото насилие онлайн и офлайн", каза Клаудио Галцерано, ръководител на Центъра за борба с тероризма на Европол, при представянето на резултатите от годишния доклад на Европол.