Европейският център за киберпрестъпления EC3 в Европол, работи в тясно сътрудничество със засегнатите от киберпрестъпленията държави и с ключовите партньори в индустрията, за да намали заплахата и да помогне на жертвите.

Неотдавнашната атака е на безпрецедентно ниво и ще изисква сложно международно разследване за идентифициране на виновните, съобщава Европол.

Съвместна работна група за действие в борбата с киберпрестъпленията (JCAT) в EC3 е специално създадена, да подпомага подобни разследвания и ще играе важна роля в подкрепа на разследването.

Група е изцяло от специализирани международни кибернетични следователи. 

За допълнителна информация за Ransomware, как да защитите данните си, устройствата и какво да направите, когато сте заразени както и достъп до инструменти за отключване, може да намирете на безплатен онлайн сайт, разработен от Европол и компаниите партньори.

Припомняме, че близо 100 държави са засегнати от безпрецедентната голяма кибератака, която блокира работата на фирми и държавни институции. Най-малко 57 000 компютъра по целия свят спряха и на екрана им се появи голям надпис с искане за откуп между 300 и 600 долара за да започне компютъра да работи нормално отново и да възвърнат файловете си.

Мащабна кибер атака удари редица организации по целия свят
Обновена

Мащабна кибер атака удари редица организации по целия свят

Засяга организации в цяла Европа в мащаб, който никога досега не е виждан

Глобалният мащаб на атаката накара финансовите министри на държавите от Г7 да обсъдят евентуалните контрамерки.